Orthomoleculaire therapie
Wat is orthomoleculaire therapie?
Orthomoleculaire geneeskunde bestaat al erg lang, maar krijgt de afgelopen jaren steeds meer bekendheid door het groeiende aantal (chronische) ziekten. Deze ziekten ontstaan vaak door een niet bij het dier passend eetpatroon en een bijbehorend tekort OF een overdaad aan bepaalde vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen.
De basis van orthomoleculaire therapie is een gezonde, pure en gevarieerde voeding die de lichaamscellen kan voorzien van optimale en goed opneembare nutriënten. Afhankelijk van het individueel dier kan deze voeding aangevuld worden met kwalitatieve en goed opneembare voedingssupplementen of kruiden.
Een goede voeding is de basis voor elk levend wezen en kan perfect ingezet worden naast reguliere of alternatieve geneeskunde. Met orthomoleculaire therapie kan er preventief gewerkt worden om het dier zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te houden. Doch orthomoleculaire therapie kan ook perfect ingezet worden indien er reeds klachten aanwezig zijn.
Ik kan je helpen bij een heel scala aan klachten:
Orthomolecularie therapie kan ingezet worden bij een heel scala aan fysieke klachten, gedragsproblemen, maar ook bij een gezonde hond ter preventie van ziekte en bij de verschillende levensfases van de hond.
Enkele voorbeelden waarbij orthomoleculaire therapie kan ingezet worden:
– een gezonde hond: ter preventie van ziekte
– drachtige teef
– pasgeboren pups
– opgroeiende hond
– ouder wordende hond
– gedragsproblemen
– allergie & allergie-achtige klachten
– jeuk & vachtproblemen
– spijsverteringsklachten
– gewrichtsklachten
– epilepsie (ter ondersteuning)
– lever-, nier- of pancreasproblemen
– endocrinologe (hormonale) klachten
– diabetes
– auto-immuunziektes
– chronische ziektes
– kanker (preventie of ondersteuning)
Etc.
Voeding speelt, logischerwijze, een grote rol in de algemene gezondheid van je huisdieren. Ook bij honden en katten zien we alsmaar meer ‘welvaartsziektes’ opduiken, net zoals bij mensen. Met kanker als grootste boosdoener. De dag van vandaag krijgen maar liefst 60% van onze huisdieren hiermee te maken.
Uiteraard spelen er nog andere factoren mee en is slechte voeding niet enkel een oorzaak. Ook voldoende beweging en goede genen zijn belangrijk.
Het is dus de hoogste tijd dat we in de eerste plaats bewuster omgaan met wat we in onze huisdieren stoppen, om deze ‘kwalengolf’ tegen te gaan. Back to basics! Ze hebben immers geen stem om zelf te kunnen kiezen. Het is volledig onze verantwoordelijkheid om alle kansen tot een gezond en lang leven zo goed mogelijk te benutten.